Noviomagus. In serieuze media (zoals NRC Handelsblad en de Volkskrant) is aandacht besteed aan het feit dat mr. Sylvia Taalman, rechter in de Rechtbank Overijssel, gestopt is met twitteren. Dit naar aanleiding van haar tweet waarin ze de uitverkiezing van Geert Wilders tot politicus van het jaar knettergek noemde. Mr. Taalman is, naar ik begrijp, een uitstekende rechter en natuurlijk was die tweet bedoeld als knipoog: Wilders noemde de rechters die hem eerder deze maand veroordeelden knettergek.
Binnen de Rechtbank Overijssel is op bestuurlijk niveau een stevig gesprek met mr. Taalman gevoerd. De President van de Rechtbank vindt dat individuele rechters op zichzelf wel mogen twitteren, doch dat er grenzen zijn en dat mr. Taalman deze overschreden heeft. MEER Daarmee zal de kous in Overijssel wel af zijn, hoop ik voor mr. Taalman. Het moet niet groter gemaakt worden dan het is.
Is het verstandig om als rechter te twitteren?
Volgens mij zou een individuele rechter niet moeten twitteren. Dat rechtbanken, gerechtshoven en de Hoge Raad, als gerecht, een twitteraccount hebben en daarop (onder meer) kond doen van uitspraken, is wat mij betreft prima. Maar een rechter spreekt door zijn vonnis. Waarom zou een individuele rechter moeten (willen) twitteren? Om te laten zien dat rechters midden in de samenleving staan? Om uit te leggen en inzichtelijk te maken wat de werkzaamheden van een rechter zoal inhouden? Ik zou menen dat hier geen taken weggelegd zijn voor individuele rechters, doch voor de organisatie (de Rechtspraak).
Of twitteren rechters gewoon ook om aandacht te krijgen? (De rechter is ook maar een mens en wie houdt er niet van aandacht?)
Indien een of meer individuele raadsheren in de Hoge Raad aan het twitteren zouden slaan – het is, gelukkig, welhaast ondenkbaar -, zou dat niet het gezag van de Hoge Raad vergroten, naar mij toeschijnt. Te vrezen valt dat dat juist afbreuk daaraan zou doen.
In wezen om dezelfde reden zouden andere individuele rechtsprekende ambtenaren evenmin moeten twitteren: het komt het gezag van gerechten niet ten goede. Een onhandige tweet is zo verstuurd, terwijl het intussen niet goed afstraalt op de gerechten.
Reacties
Karel Frielink
De angst voor een individuele uitglijder moet hooguit tot voorzichtigheid nopen, maar overigens is het prima als (ook) rechters twitteren. Ze publiceren toch ook artikelen en geven interviews (maar gaan niet publiekelijk discussiëren over hun zaken)? De twitterende rechters die ik volg geven overigens doorgaans interessante informatie door. We moeten het inderdaad allemaal niet groter maken dan het is…