“Een advocaat kan niet voor twee partijen optreden, dus hoe kunnen dokters denken dat zij daartoe in staat zijn?”
Gotzsche doelt onmiskenbaar op het geval dat sprake is van tegenstrijdig belang.
In dat interview gaat het namelijk om hetgeen Gotzsche, hoogleraar Opzet en analyse van klinisch onderzoek te Kopenhagen, aan de kaak stelt met het door hem geschreven boek Dodelijke medicijnen en georganiseerde misdaad.
Gotzsche stelt zich op het standpunt dat artsen onder geen beding meer geld of gunsten mogen aannemen van de farmaceutische industrie, omdat het artsen (als ze dat wèl aannemen) in de verkeerde richting beïnvloedt. De belangen van deze industrie en de patiënt staan diametraal op elkaar: de farma-industrie wil alleen maar – rücksichtslos – winst maken en dit door artsen te bewegen om zoveel mogelijk, liefst dure, medicijnen voor te schrijven, wat tot enorm veel doden leidt, aldus Gotzsche.
In het interview licht hij dat uitvoerig en prima facie overtuigend toe.
Nog erger dan Volkswagen?
De farma-industrie mag medicijnen zelf testen, zo brengt Gotzsche, voorheen zelf werkzaam in de farma-industrie en spijtoptant, naar voren. Het lezen van dat interview zij van harte aanbevolen. Een link staat HIER.
Reacties
Rein van der Meij
Maar geldt dat ook niet voor -bijvoorbeeld- ambtenaren?
Ambtenaren zijn er voor de burger. Maar moeten ook het beleid uitvoeren.
En wat te denken van wethouders die zo in een spagaat terechtkomen.
Een tijdje gelden werd dat mooi -bij de Rijdende Rechter- verwoord door de wethouder die ook deelnam in het panel van dat programma, maar nu als wethouder werd aangesproken dat zijn beleid haaks stond op de belangen van een groep burgers…
Waar kies je dan voor? Hij koos voor zijn positie als wethouder – en werd in het ongelijk gesteld.
Als wethouder had hij de keus.
Maar ambtenaren? Hoe staan zij hierin?
Ik maak vaak mee dat hun positie nog véél lastiger is…
Met name in ons als-dan theater zie ik ze worstelen:
http://www.livingtale.nl/als-dantheater.html
Ik denk dan ook dat het belangrijker is dat er met elkaar over praat, dan dat je er wetten over gaat opstellen (zoals bij de advocatuur). Want het dilemma blijft…